Emolienți: Salvare pentru pielea mea deshidratată

Căutam de multă vreme o substanță bună sau un produs cosmetic care să-mi hidrateze și să-mi calmeze pielea extrem de uscată. În cele din urmă, am decis să încerc ceva ce persoanele afectate de dermatită atopică sunt de obicei sfătuite să folosească – emolienți. În ce fel îmi ajută pielea?

Ce sunt emolienții și cum funcționează?

Emolienții sunt substanțe menite să hidrateze, să lubifieze și să ofere rezistență pielii. De fapt, aceștia pot fi întâlniți în multe produse de îngrijire a pielii, precum balsamurile de corp, uleiurile, cremele și unguentele. Sunt responsabile pentru limitarea TEWL, adică pierderea de apă transepidermică. Pe de o parte, emolienții creează un strat ocluziv pe suprafața pielii ce protejează epiderma împotriva pierderii apei, iar pe de altă parte același strat ocluziv protejează pielea împotriva agresorilor externi.

Efecte? Pielea este bine hidratată, netedă și moale. Mai mult decât atât, procesele de autoregenerare a pielii sunt mai eficiente, la fel și lupta împotriva afecțiunilor și a bolilor precum: piele uscată, eczeme, alergii, dermatită atopică. După cum ați putut deja realiza, este o idee bună să folosiți emolienți, chiar și ca un fel de profilaxie. Ar trebui să îi folosiți mai ales atunci când suferiți de anumite probleme dermatologice.

Care sunt constituenții chimici ai emolienților?

Produsele ce conțin emolienți diferă prin substanțele din care sunt fabricate, tipurile, scopul și efectele. Pot conține următoarele ingrediente:

  • agenți ocluzivi – împiedică evaporarea apei; pot fi: ​​vaselină, parafină, uleiuri minerale, lanolină, ceruri și câțiva alcooli
  • umectanți – capabili să lege apa de toate straturile pielii; sunt: ​​glicerină, uree, acid hialuronic, acid lactic
  • lipide epidermice – influențează și îmbunătățesc epiderma, completează pielea cu apă, o fac mai rezistentă împotriva daunelor, previne inflamațiile și alergiile
  • agenți antiprurigeni – sunt, printre altele, mentol și camfor
  • agenți anti-îmbătrânire – colagen, retinol, acid hialuronic și vitamine
  • agenți imunologici
  • filtre de protecție solară

Emolienți în îngrijirea părului

Atât scalpul, cât și părul au nevoie și de protecție împotriva agenților externi agresivi. Acesta este motivul pentru care ar trebui să căutați șampoane cu uleiuri naturale, omega 3, 6 și 9, alantoină și d-pantenol. Astfel de șampoane nu îngrașă părul, sunt capabile să calmeze scalpul și elimină mătreața.

Este ceva ce am uitat eu să adaug? Sau poate aveți mai multe întrebări legate de emolienți în îngrijirea pielii și a părului? Aștept comentariile voastre.

Paula

Hei! Mă bucur să te văd! Sunt Paula. Dacă îndrazneşti să stai cu mine, te voi introduce în lumea secretelor de machiaj şi ingredientelor produselor cosmetice, îţi voi oferi sfaturi despre cum poţi prepara tonere faciale acasă, măşti şi bombe de îngrijire a pielii, incredibile pentru baie. Fă-te comodă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *